Foodmaker Blogg

1 Feb 2018

Disruptive Design + ny Foodmakerkurs!

//
Kommentarer0

We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used

when we created them.

– Albert Einstein

Det här är jag säker på att ni har hört förut. Men inte desto mindre stämmer det ganska bra. På många områden behöver vi tänka i helt nya banor för att lösa de problemen vi står inför. Enligt Leyla Argaclou, grundare av unschools.co och mästare på kreativt tänkande så kan vi inte längre bara vara problemlösare, vi måste också vara problemälskare! Och det är vi på Foodmaker 🙂 I dagarna börjar nästa kurs som kommer bli extra supersmarrigt lång och gå från 1 mars till 6 december med 15 inspirerande träffar. Men vårt mål är inte bara att man ska gå in i kursen och lära dig syra, eller plocka tång, eller veta exakt vad man kan odla i säsong – utan hur kan man ta denna kunskap och kompetens och ställa den på huvudet och se om en viss specifik kunskap kan tas för att lösa ett problem man inte alls trodde var relaterat? Kan man para ihop ett verktyg med problem man inte alls funderat på innan?

Vi fick en fantastisk inblick i detta tänkande på ovanståendes (Leylas) föreläsning på Världskulturmuséet i december. Halva publiken fick ett kort med en bild på ett verktyg (t ex en potatisskalare) och den andra halvan fick ett kort med ett problem (t ex förlust av mångfald) och sen skulle man leta upp en person med det andra kortet. Tack och lov var de färgkodade 🙂 Jag hamnade snabbt i en grupp med just ovanstående problem – alla främlingar – och det tog väl kanske ganska exakt två minuter innan vi hade brainstormat fram att man kanske kan använda en potatisskalare till att göra avfall mindre i omfång (skala den mindre) och detta skulle öka bakterie- och insektshalten i en kompost vilket förbättrar t ex insektsmångfalden. Vi kände oss allt lite höga efter den brainstormingen. Men det var som sagt inte svårare än så! Och den kreativiteten vill vi främja på kursen! Put your mind in a disruptive mode så att säga.

För att läsa mer om disruptive thinking – gå in på unschools.co för inspiration!

För att gå kursen, klicka vidare till kurser här på hemsidan…

Och för ett superexempel på några som är bra på disruptive thinking, kolla in bilden längst upp. Det är en togo-mugg gjort av kaffesump! Ihoppressad av biopolymerer, koldioxidneutral, diskmaskinsvänlig och det bästa av allt – den luktar redan kaffe! Se mer på www.kaffeform.com – men om du kan vänta lite så kanske det är så att vi ska sälja ett lite större parti vidare..men det är inte riktigt bestämt än.

Tills dess – ställ ditt tänkande på huvudet och så syns vi förhoppningsvis på kursen!

Allt gott!

/Anna Conradson, kursledare Foodmaker

anna.conradson@cmeducations.se

0766 – 10 32 30