Foodmaker Blogg

28 Sep 2017

Ibland kan mat bli för krångligt….

//
Kommentarer0

Ibland kan mat bli för krångligt. Matlagning blir något vi överlämnar till 3D-printers, stjärnkockar och till författare av glansiga kokböcker. För det blir för svårt helt enkelt. Man kan inte se klart igenom djungeln av recept med ingredienser som man bara behöver en knivsudd av och aldrig vet vad man ska använda det till igen.

Då är det skönt att gå tillbaka till att göra något konkret. Något som bara kräver en sax, en påse, lite balans, ett par våta fötter och en smula havsluft. I helgen var vi Foodmakers och plockade tång. Under ett par friska saltstänkta timmar fick vi guidning på ett par klippor utanför Havstenssund vad vi skulle plocka för tång. Sen doppade vi själva händerna i det uppfriskande havsvattnet, andades ut och smekte tången fram tills fästet där vi ville klippa den och la den i påsen.

Ett moment som hur obetydlig den än kunde ha sett ut gav oss tillbaka en känsla av att mat kanske inte behöver bli så krångligt. Den finns ju därute att plocka bara.

Behövs mer havsluft? Se denna video från vår Tångsafari med Catxalot

Hungrig nu? Nja, chips kanske tekniskt sett inte ses som mat. Men det är enkelt att göra och hursomhelst så har du ersatt en processad produkt med en där tillbehöret är havsluft i lungorna. I övrigt kan du lägga till tång till nästan vardsomhelst – supergott att marinera och lägga till i en asiatisk sallad. Men för enkelhetens skull – ett recept på tångchips från Catxalot: (tången kan plockas i havet från vår till höst)

TÅNGCHIPS

färsk eller blötlagd torkad sockertång och/eller fingertång

olja att steka i

vita sesamfrön

ev. lite flingsalt

Om du använder torkad tång: lägg den i blöt ca 20 min. Låt rinna av. Skär tången i bitar, ca 3×3 cm. Stek i olja i stekpanna eller wok på medelhög värme till tången ändrar färg, får bubblor eller blir krispig. Lägg på hushållspapper att rinna av. Strö över sesamfrön och ev lite salt. Ta en öl till.

Alternativt:

Tillaga chipsen i ugn på 180° tills de är krispiga. Doppa/bred olja på varje tångbit (eller massera in olja på tångbitarna när de ligger i en plastpåse eller en skål) och lägg på en ugnsplåt. Ca 20 min i ugnen.

Credit: www.catxalot.se

Happy tånghunting,

Anna Conradson, kursansvarig Foodmaker Borås

anna.conradson@cmeducations.se