OM FOODMAKER

Mat kan göra skillnad

Foodmaker handlar om många saker. Framför allt handlar det om mat, engagerade människor, utbildning och samhällsförändring.

Maten vi producerar, gör och äter, engagerar många människor. I maten finns alla viktiga samhällsfrågor invävda som jästen i degen. Där finns frågor om den eviga konstrasten mellan stad och land, om lantbruk, odling, miljögifter, hållbarhet, stordriftssytem, småskalighet, ekologi, lönsamhet, matförsörjning av städer och landsbygd, matlagning, exotism, transporter, priser, folkhälsa och mycket annat. Detta är inget nytt.

Vart allt detta är på väg vet vi inte, bara att många är bekymrade och engagerade i frågorna. Det enda vi vet är att stad och land ständigt förändras.

Foodmaker-utbildningen och -boken, som denna rörelse växt fram ur, gör en djupdykning i den flod som är samhällets matförsörjning och hållbarhet på lång sikt.

Den populära kursen har sedan 2014 engagerat en mångfald av personer i Göteborg, alltifrån tjänstemän till entreprenörer, hemmaodlare, matnördar och aktivister har medverkat. Nu är det dags att sprida våra vingar och hösten 2017 kommer vi till Borås!

”Skillnaden mellan vem du är och vad du vill,
är vad du gör.”

Utifrån mottot att ”skillnaden mellan vem du är och vad du vill, är vad du gör”, vill vi genom Foodmaker vara ”hands-on”. Du upplever med dina sinnen, du gör saker och du reflekterar på platser som är viktiga för matproduktion och matförsörjning.

I Foodmaker behandlas frågor från småskaliga drömmar och idéer till fungerande affärsmodeller, från jord till bord, matrörelser och aktivism, att förädla och tillaga.

Med Foodmaker hoppas vi sprida kunskap om maten och var den kommer från och varför det är bra med lokal mat. Göra maten och matproduktionen spännande och rolig. Vi gör det genom utbildningar, genom workshops, genom event och samarbeten. Kanske bidrar vi till att göra det möjligt för människor att återta kontrollen över maten.

En klok norrman sade en gång: ”det finns tre slags skillnader, för mycket, för litet och lagom, men bara en av dem gör en skillnad, nämligen den som gör skillnad”.

Foodmaker försöker göra en skillnad, så att man kan gå från 0 till 1.

Kontakta Anna Conradson, Kursansvarig Foodmaker, för mer information:
anna.conradson@cmeducations.se