NY KURSSTART I BORÅS – 21 AUGUSTI 2017!

Foodmaker Borås – kursen för dig som vill lära mer om urban matproduktion – från jord till bord!

Hur kan maten göra skillnad? Vad är den urbana matrörelsen? Hur producerar man mat i en stad? Kan man odla i en lägenhet eller på asfalt? Och vem vill köpa det du producerar? Folkhögskolekursen Foodmaker Borås är en unik möjlighet för dig som vill få en teoretisk och praktisk överblick över den lokala matproduktionen och matkulturen. Vi berör allt från odling, djurhållning och förädling till aktivism, konst, politik, omställning och affärsutveckling.

Vi kommer att arbeta med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, stycka, syra, utveckla koncept och diskutera.

Parallellt med de schemalagda tillfällena har du som deltagare i kursen möjlighet att fördjupa dig i ett projekt, eller ämne, själv eller tillsammans med andra. Det kan vara att utveckla ett nytt koncept/affärsidé eller någonting som går att applicera på ditt nuvarande jobb? Du kanske vill nörda ner dig i syrning eller cider, odling eller korvstoppning? Eller så vill du lära dig mer mat i relation till konst, politik, rättvisefrågor, omställning, you name it…Det är du som kommer med idéerna och vi kan hjälpa dig att förverkliga dem.

Det finns något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd i kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på mat men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen.

Kursen, som är CSN berättigad, är 18 veckor på halvfart (50%) och sker under perioden 21 augusti – 22 december 2017. Kursen består av 7 träffar (kvällstid) med visst eget arbete emellan träffarna och 3 st helgträffar. Sker i Borås med omnejd samt ett par träffar i Göteborgsområdet. Kursen startar med en hemuppgift som ska presenteras vid första gemensamma träffen.

SCHEMA (preliminärt, med reservation för ändringar)

ONSDAG 23 augusti / INTRODUKTION – Vad är foodmaker? Vad ska vi göra under kursen? Vad är era förväntningar? Allt det ska vi besvara och så får vi ett föredrag om hållbarhet av en mycket spännande gäst! Kvällsträff. Plats: Borås.

SÖNDAG 3 september / SYRNING – Vi pratar om kemin bakom mjölksyrning och lär oss göra egen klassisk surkål, möjligheterna till att experimentera med andra grönsaker finns också. Heldag. Plats: Fristad Folkhögskola.

ONSDAG 13 september / SKÖRD – Hur tar man bäst tillvara på sommarens alla underbara grönsaker? Hur kan de förädlas på bästa sätt? Lärare från Fristad guidar oss igenom höstskördens alla ljuvliga möjligheter. Plats: Fristad Folkhögskola. (Notera även att det är skördefest i Borås dessa dagar!)

LÖRDAG 23 september / TÅNGSAFARI – Tång som mat? Tångföretaget Catxalot tar oss med ut på en saltstänkt tur där vi får skörda vår egen tång och tillsammans laga mat av det vi hittat. Catxalot berättar om tång och om sin företagarresa som rymmer både allvar och humor. Heldag. Plats: Havstenssund.

ONSDAG 4 oktober / MAT & ENTREPRENÖRSKAP – En spännande matföretagare berättar om de utmaningar och glädjeämnen hen har mött på sin resa. Kvällsträff.

LÖRDAG 21 oktober / KAJODLINGEN – Stans stadsodlingar skjuter mot nya höjder! Vi ska upp på Posthotellets tak där Billy och Jonas från Kajodlingen har börjat odla åt hotellets restauranger. Vi pratar om hur man kan odla i staden och får grundläggande kunskap om säsongens moment i en odlingsbädd. Heldag. Plats: Posthotellet, Göteborg.

ONSDAG 1 november / DJURHÅLLNING & KÖTT – Vi besöker en gård med djur och får reda på hur det går till före, under och efter slakt. Vad finns det att tänka på kring djurhållning? Vem har tidigare klappat en ko? Bered er på ett par intressanta timmar. Kvällsträff.

ONSDAG 15 november / CIRKULÄR EKONOMI & HÅLLBART FÖRETAGANDE –  Vi pratar om cirkulär ekonomi och omställning från industriell till lokal matproduktion. Kvällsträff. Plats: Borås.

ONSDAG 29 november / STADEN & HÅLLBARHETEN – Vad händer i Borås? Vad finns det för spännande initiativ på gång i matrörelsen? Kvällsträff. Plats: Borås.

ONSDAG 6 december / FUTURE CHRISTMAS FOOD – En kurs i matproduktion kan ju inte avslutas på något annat sätt än med att äta mat ihop! Igen! Vi knyter ihop säcken med ett spännande julbord vi skapat tillsammans. Men vad kommer vi äta för julmat om 20 år? Det och mycket annat kommer vi kunna prata om vid sista tillfället och diskuterar hur vi tar vidare vår nya kunskaper in i 2018. Kvällsträff. Plats: Fristad Folkhögskola.

Men diskussionämnena stannar inte här – vi kommer även att ha möjlighet att diskutera bl a följande (och annat ni vill ta upp):

*URBANA MATRÖRELSER; aktivism, DIY, konst, politik, lokal mat i globalt sammanhang

*DESIGNING GOOD LIFE – Mat och design, vad är det? Designa måltiden som social mötesplats?

*LIFE ON MARS – Mat, ny teknik, framtiden. 3D-printing, växthusskrapor, överlevnad, dystopi…

Kursen avslutas med en reflekterande uppgift.

go to link Bakgrund

Foodmaker Borås har genomförts i Göteborg med omnejd vid fyra tidigare tillfällen under 2014-2017. Fler än 200 personer har följt och medverkat som deltagare, föreläsare och inspiratörer. Se vidare på vår Facebook sida: https://www.facebook.com/foodmakerSWE/

Section 1
Final Quiz
TypOnline-kurs
Student Enrolled1
More info
OBS! Kurs avslutad!CITAT FRÅN TIDIGARE KURSDELTAGARE

“Kursen blev gnistan som hjälpte mig att att gå från idé till handling!”
Christopher Tingö, stadsodlare – deltagare 2017, Göteborg

“Att kunna plugga och ha så här roligt är ovanligt. Kursen rekommenderas till alla matnördar”
Johanna Stål, Chefredaktör Camino Magasin – deltagare 2016 och 2017, Göteborg
Köp nuBoka nu