NY KURSSTART PÅ FRISTAD FOLKHÖGSKOLA I SAMARBETE MED

CHANGEMAKER EDUCATIONS!

START 8 MARS 2018

GÖTEBORGARE VARMT VÄLKOMNA!  VI SAMÅKER SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT!

 

FRISTAD FOODMAKER 2018

– kursen för dig som vill lära dig mer om urban matproduktion – från jord till skärm!

 

Foodmaker är en kurs som nu har tagit över 200 matnördar, entreprenörer, aktivister, odlare, restauratörer, köttbönder, tjänstemän mm genom åtskilliga intressanta möten, föreläsningar och workshops – allt med temat att ta tillbaka makten över maten.

Vi har genomfört kursen i Göteborg och Borås och detta är andra gången den ordnas i samarbete med Fristad Folkhögskola!

Kursen är till för dig som undrar över följande frågor: Hur kan maten göra skillnad? Vad är den urbana matrörelsen? Hur producerar man mat i en stad? Kan man odla i en lägenhet eller på asfalt? Kan man odla fisk inomhus? Vad är permakultur? Hur påverkar digitaliseringen dagens jordbruk? Mår jag inte bäst av att äta med andra? Hur i hela friden syrar man vitkål? Hur kan jag lära mig att odla i säsong? Kan jag äta tång?

Utifrån mottot att ”skillnaden mellan vem du är och vad du vill, är vad du gör”, vill vi genom Foodmaker vara ”hands-on”. Du upplever med dina sinnen, du gör saker och du reflekterar på platser som är viktiga för matproduktion och matförsörjning. Vi arbetar med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, syra, utveckla koncept och diskutera.

Denna omgång är odling och självförsörjning i fokus samtidigt som vi dyker ner i digitaliseringens värld. Varannan vecka med start vecka 9 möts vi på Fristad Folkhögskola eller gör studiebesök på annan ort.

Parallellt med de schemalagda tillfällena har ska du som deltagare fördjupa dig i ett projektarbete som sträcker sig över hela året. Vi kommer att denna gång fokusera på hur matproduktionen i den digitala världen kan göra livet lättare för dagens odlare och självförsörjare. Då vi använder dessa verktyg dagligen – som mobiltelefoner och datorer – och lägger alltmer information på internet – finns det nu exempelvis nya spännande försäljningskanaler att utforska. Vi lägger även vikt vid digital dokumentation vid träffarna samt redovisning av den. Utöver träffarna bör deltagarna lägga ett par timmar vid sidan av varje träff i relation till projektarbete och läsa in material. Ju mer man engagerar sig desto mer för man ut av kursen.

Det finns något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd i kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på mat men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen. Du ökar din egen självhushållning samtidigt som du får en ökad inblick i vad som sker lokalt och ute i världen! Så vad väntar du på?

Sök nu!

 

Vi syns i Fristad!

 

PRAKTISK INFO:

Platser: Första och sista träffen är på Fristad Folkhögskola utanför Borås. Däremellan är vi vissa träffar på skolan, andra på spännande studiebesök i Göteborg/Borås med omnejd!

Datum och tider: Kursen är på halvfart över två terminer med träffar varannan vecka från vecka 9 till vecka 22, vecka 35 till vecka 49. Sommaruppehåll däremellan. Specifika datum kommer snart. Vissa träffar sker på vardagar och då är tiden 17-21 medans helgträffar alltid är en hel lördag.

Förkunskaper: Inga andra förkunskaper förutom nyfikenhet och engagemang krävs.

Kostnad: Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 350 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

Ansökan & antagning: Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser. Slutgiltig antagning sker när terminsavgift betalats in.

 

KURSINNEHÅLL – TEMAN:

Odling

Vi lär oss teoretiskt och praktiskt vad som odlas lokalt och följer odlingsåret genom att tillsammans odla småskaligt i en odlingslott. Fokus ligger på det som är ätbart i säsong och vad som kan förädlas. I övrigt tittar vi på urban stadsodling och alternativa odlingsställen som ex en lägenhet.

Permakultur

Hur odlar man i synergi med ekosystemen? Permakultur är ett praktiskt designverktyg man kan tillämpa när man ska planera sin odling. Vi lär oss grunderna i denna planering och väljer ett litet projekt att genomföra tillsammans under årets gång.

Förädling

​Vi lär oss och praktiserar olika konserveringsmetoder som syrning och fermentering. Vi pratar om digitala försäljningskanaler för förädlade produkter.

Självförsörjning

​Vilka kreativa sätt kan man öka sin självförsörjning på? Exempelvis leta upp gemensamma fruktlundar, plocka ätbara växter i naturen, åka på tångsafari. Torka mat? Minska sitt matsvinn? Tillsammans utforskar vi möjligheterna vi har om man tittar utanför de vanligaste tillvägagångssätten för att förse sig med livsmedel.

Staden+landsbygden

​Det händer så mycket spännande ute i världen! Genom intressanta studiebesök, föreläsningar, texter och videos exponeras deltagarna för lokala och globala initiativ inom de olika temana som skapar idéer och främjar kreativt tänkande. Omvärldsbevakningen är fokuserad på kopplingen stad och land.

Digitala verktyg + försäljning

Framtidens tekniker är redan här i dagens matproduktion. Vi använder oss dagligen av digitala verktyg som mobiltelefoner och datorer och vi lägger alltmer information på nätet. Hur kan vi koppla ihop dagens analoga jordbruk med framtidens digitala tillväxt? Här är deltagarna en del av lösningen. Vi reflekterar över de negativa och positiva aspekterna av digitalisering. Hur behåller vi kunskapen som kommer av praktisk erfarenhet där respekt för hantverk och råvara är i fokus i en alltmer digitaliserad värld? Vilka försäljningskanaler kan digitaliseringen underlätta? Kan vi hitta på nya?

Projektarbete

Deltagarna kommer att genomföra ett projektarbete under kursens gång​. Det ska vara kopplat till ett av kursens teman samt digitalisering. Eventuellt sker det tillsammans med andra intressenter (privatpersoner, företag, intresseorganisationer, primärproducenter) för att lösa ett praktiskt problem hos intressenten. 

 

 

VÅRENS TRÄFFAR!

 

TRÄFF NR 1 – TORSDAG 8 MARS, kl 17-21. (obs ändrad från den 1 mars)

Plats: Fristad Folkhögskola

Tema: Kursintroduktion! Vi berättar om om de olika spännande delarna av kursen, tittar till vår kommande odlingslott och kickstartar tankarna kring projektarbetet. Självklart äter vi tillsammans!

 

TRÄFF NR 2 – TORSDAG 15 MARS, kl 17-21.

Plats: Fristad Folkhögskola

Tema: Odling, omvärldsbevakning & digitalisering. Hur kan vi kombinera dessa? Vi lyssnar på en spännande föreläsning, pratar om odling inomhus och utomhus och förbereder ev odlingslotten om vädret tillåter.

 

TRÄFF NR 3 – TISDAG 27 MARS, kl 17-21.

Plats: Fristad Folkhögskola

Tema: Syrning & självhushållning. Martin Hollmér som är syrningsexpert och självhushållare av rang guidar oss igenom en syrningsworkshop av olika grönsaker. Vi pratar självhushållning och konserveringsmetoder.

 

TRÄFF NR 4 – LÖRDAG 14 APRIL, kl 9-16 (cirkatider).

Plats: Borrabo gård utanför Floby (ca 1 1/2 hr från Göteborg)

Tema: Permakultur. Detta är vårens första heldag! Vi besöker Ylva Arvidsson med familj på permakulturgården Borrabo och lär oss det viktigaste om permakultur och hur de byggt upp sin gård. Denna kunskap tar vi sen med tillbaka till Fristad för att applicera den kunskapen där. Vi äter lunch på gården!

 

TRÄFF NR 5 – TORSDAG 26 APRIL, kl. 17-21.

Plats: Fristad Folkhögskola

Tema: Permakultur & Odling. Nu sätter vi i tänderna i ett fysiskt odlingsprojekt med permakulturanda på Fristad Folkhögskolas ägor och utvecklar vårt projektarbete.

 

TRÄFF NR 6 – LÖRDAG 12 MAJ, kl 9-17 (cirkatider).

Plats: Tjurpannans naturreservat och Havstenssund

Tema: Tångsafari. Vårens andra härliga heldag! Ihop med fantastiska tångföretaget Catxalot tar vi oss ut på klipporna, får lära oss om tång, skörda den tillsammans och sen laga mat på den ihop. Alltid kursens populäraste tillfälle!

 

TRÄFF NR 7 – TISDAG 22 MAJ, kl 17-21 (cirka).

Plats: Runt om i Borås

Tema: Stadsodling & våravslutning. Anna Kjellberg guidar oss igenom AB Bostäders stadsodlingar där odlare från många olika kulturer har samlats för att dela kunskaper och odla tillsammans. Vi får se vad som spirar och får inspiration för våra egna odlingar. Om vädret tillåter grillar vi tillsammans med några av stadsodlarna och avslutar våren med att äta ihop med dem! Kvällen avslutas när sista personen går hem!

 

Instagram: @foodmakerswe

Facebook: @foodmakerswe

Fristad Folkhögskola: www.fristads.fhsk.se

 

Section 1
Final Quiz
TypOnline-kurs
  • Folkhögskoleutbildning

  • CSN: Ja
  • Pace: Halvtid 50%, varannan vecka mellan vecka 9-22, vecka 35-49
  • Starts: 08 Mar
  • Place: Borås/Göteborg/Fristad med omnejd
More info
Kursledare: Anna Conradson. Vid frågor och funderingar - maila gärna på anna.conradson@cmeducations.se eller ring på 0766 - 10 32 30

KURSSTART TORSDAGEN 8 MARS.

Kursavgift: 700kr (två terminer á 350kr)

CITAT FRÅN TIDIGARE KURSDELTAGARE:

“Kursen blev gnistan som hjälpte mig att att gå från idé till handling!”
Christopher Tingö, stadsodlare – deltagare 2017, Göteborg

“Att kunna plugga och ha så här roligt är ovanligt. Kursen rekommenderas till alla matnördar”
Johanna Stål, Chefredaktör Camino Magasin – deltagare 2016 och 2017, Göteborg
Köp nuBoka nu