Foodmaker – Fristad 2019

Utifrån mottot “skillnaden mellan vad du är och vad du vill, är vad du gör” vill vi genom Foodmaker vara hands-on. Du upplever med dina sinnen, du skapar och reflekterar på platser som är viktiga för matproduktion och matförsörjning.

Foodmaker är en kurs som nu har engagerat över 200 matnördar, entreprenörer, aktivister, odlare, restauratörer, köttbönder och tjänstemän m.fl. genom åtskilliga intressanta möten, föreläsningar och workshops – allt med temat att förverkliga innovationer i livsmedelskedjan!

Vi har genomfört kursen i Göteborg och Borås – detta är tredje gången som den anordnas i samarbete med Fristad Folkhögskola!

Kursen är till för dig som undrar över följande frågor: Hur kan maten göra skillnad? Vad är en stadsbonde? Hur kan man äta mat från naturen? Vad är en matinnovation? Hur kan man ta tillvara på matsvinnet? Vad är Foodtech? Kan man odla fisk inomhus? Vad är permakultur? Hur i hela friden syrar man vitkål? Hur lär jag mig att odla i säsong? Kan man äta tång?

Utifrån mottot “skillnaden mellan vad du är och vad du vill, är vad du gör” vill vi genom Foodmaker vara hands-on. Du upplever med dina sinnen, du skapar och reflekterar på platser som är viktiga för matproduktion och matförsörjning. Vi arbetar med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, syra, utveckla koncept och diskutera.

Denna omgång är matinnovationer och aktivism i fokus, samtidigt som vi dyker ner i världen av Foodtech. Varannan vecka med start vecka 10 möts vi på Fristad Folkhögskola eller gör studiebesök på annan ort där matinnovation sker.

PROJEKTARBETE

Parallellt med de schemalagda tillfällena ska du som deltagare fördjupa dig i ett projektarbete som sträcker sig över hela året. Genom åren har vi fått ta del av många spännande projektarbeten i olika format – från hydroponiska odlingar i miniformat och nya odlingsföretag, till småskaliga matinnovationer och appar för vildplockat. Hur kan du vara med och utmana matsystemet utifrån dina förutsättningar? Projektetarbetet är din chans att göra det som du brinner för eller vill lära dig mer om! Alla deltagare kommer få pitcha in sitt projektarbete sista träffen på vårterminen, för att sedan hålla en redovisning i ett digitalt format för en spännande publik under höstterminen.

Vi lägger vikt vid någon form av digital dokumentation i samband med träffarna. Utöver träffarna förväntas deltagarna lägga ett par timmar vid sidan av varje träff i relation till projektarbete och inläsning av studiematerial. Inför varje tillfälle tilldelas teoretiskt studiematerial och trendspaningar för den stora bilden – på träffarna djupdyker in i spännande praktiska erfarenheter tillsammans med experter. Ju mer man engagerar sig desto mer får man ut av denna nätverkande kurs. Tillsammans skapar vi en oförglömligt kurs fullt av kollaborativt lärande och skapande av matinnovation!

Det finns även något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd genom kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på lättare måltider från hållbara aktörer, men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen. Du ökar din egen självhushållning samtidigt som du får en ökad inblick i vad som sker lokalt och ute i världen! Så vad väntar du på?

Vi ses på kursen!

PRAKTISK INFO:

Platser: Första träffen är på Fristad Folkhögskola utanför Borås.

Däremellan är vi vissa träffar på skolan, men gör också flera spännande studiebesök i Göteborg och Borås med omnejd! Vi samåker i den mån vi kan!

Datum och tider för höstterminen: Kursen är på halvfartmed träffar varannan vecka från vecka 35 till vecka 49. Möjlighet att delta och söka kursen terminsvis finns.

Vissa träffar sker på vardagar, tisdagar och framförallt torsdagar, och då är tiden 17-21. Helgträffar är alltid en hel lördag.

Förkunskaper: Inga förkunskaper men nyfikenhet och engagemang krävs.

Kostnad: Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 400 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Visst studiematerial kan behöva inhandlas av deltagarna, även om vi främst kommer erbjuda digitalt kostnadsfritt studiematerial. En lättare måltid ingår vid större delen av träffarna.

Ansökan och antagning: Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev där du motiverar varför du önskar gå Foodmaker. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser. Sök redan idag!

Kontakt: Kursledare Per Myrén, per@cmeducation.se och Tove Andersson, tove.andersson@cmeducations.se

Information om antagning och detaljer om kursen skickas ut till den mail som anges vid anmälan.

 

Kurstider

Kursstart för  höstterminen: 29 augusti (se program ovan)

Kursperiod: träffar varannan vecka 35 – 49

Kursuppehåll: vecka 23-34

Kursslut: 5 december 2019

Kursplatser

Borås/Göteborg/Fristad med omnejd

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Fristad Foodmaker 2019 
Använd ansökningslänken på den här sidan.

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser.

Information om antagning och detaljer om kursen skickas ut till den mail som anges vid anmälan.

 

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En serviceavgist på 400 kr per termin tas ut av skolan för att täcka viss del av mat och fikakostnaderna.

Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

Foodmaker – Fristad 2019

Plats: Borås
Mer information

Datum och tider för höstterminen: Kursen är på halvfartmed träffar varannan vecka från vecka 35 till vecka 49. Möjlighet att delta och söka kursen terminsvis finns.

Kontakta oss

Lina Ekström Morin
Lina.Morin@cmeducations.se

Kontakta